top of page
Search

Hogyan növeljük a gyermek önbizalmát? 10 lépésben

Updated: Jan 3, 2020

Egyre több szó esik arról, hogy milyen fontos már gyermekkorban megalapozni a megfelelő önbizalmat (tetteink, céljaink eredményességébe vetett hit), önértékelést (ahogy azt a bizonyos tettet magammal kapcsolatosan értékelek) és önszeretetet. Ezt felnőtt korban helyrehozni sokkal nehezebb, mint még kiskorban lefektetni az alapjait.


Már azt is tudjuk, hogy az eredményeket kell kiemelni és nem csak a rosszra, javítani valóra rávilágítani. Az ember ilyenkor automatikusan a megszokott frázisokhoz nyúl: ügyes vagy, okos vagy, de szép! Csak sajnos ezzel pont az ellenkezőjét érjük el (ahogy Stanfordban lekutatták): az első csalódásnál a gyerek visszavonulót fúj – tehát mégsem vagyok olyan okos és legközelebb már meg sem próbálja, vagy azt hiszi, hogy ahhoz, hogy elfogadjuk neki maximálisan kell teljesítenie. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos dicséret egyszerűen erejét veszti.



De hát mégis mit tehetünk? Mi az a 10 egyszerű dolog, amivel megalapozhatjuk a megfelelő önbizalmat gyermekünkben?


1. elfogadás, feltétel nélküli szeretet

Az első és legfontosabb az elfogadás, a gyermek minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Nem azért szeretjük mert jól focizik, mert jól tanul. Az önbizalom alapja ez a megértés és szeretet, amit otthon és a minél tágabb, több embert felölelő környezetében kap.


2. Hagyjuk döntéseket hozni

A gyermek önbizalmát növeli, ha hagyjuk hogy a korának megfelelő döntéseket hozhasson. Például, hogy a kék, vagy a piros pulcsit veszi-e fel. Esetenként eldöntheti, hoy a játszótérre, vagy a parkba szeretne-e menni.


3. Hagyjuk elbukni

Lépjünk egy lépést hátra és hagyjuk a gyereket megpróbálni. Ha sosem próblhatja ki, nem tudja, hogy képes-e rá. Tanítsuk meg neki, hogy a bukás, a tévedés nem más mint egy olyan tapasztalat, amiből tanulunk, amit helyre lehet hozni. Kiöntötte a vizet? Hagyjuk, hogy feltörölje


4. Legyen a korának megfelelő különleges feladata otthon

A saját feladattól felelősnek, kompetensnek, és hasznosnak érzi magát a gyerek. Legyen az a terítés, a szalvéta kiosztása, az ágyazás, vagy a legjobb – egy háziállat ellátása, ezek a fix feladatok segítik a gyermek önbizalmának kiépülését.


5. játsszál velük és hagyd hogy ők irányítsanak

Ha becsatlakozol a játékába/tevékenységébe azt érezteted vele, hogy érdemes a figyelmedre, idődre. Ilyenkor válasszon ő játékot, és vezessen ő.


6. Kérd ki a véleményüket

Velem egyre gyakrabban fordul elő, hogy a 7 évesemnek jobb ötlete támad egy helyzet megoldására mint nekem. Természetesen csak a saját korának megfelelő dolgokban kérem ki a véleményt, de a melyik a jobb útvonal a játszóra, ha boltba is kell menni, mit vegyünk a Nagyinak ajándékba stb olyasmi, amihez már kis korban is hozzá lehet szólni.


7. Állítsunk fel reális célokat

Nem a kitűnő a cél, hanem az eggyel jobb a következő dolgozatnál, nem úszni kell megtanulni, hanem tovább a víz alatt maradni stb. Mindig a következő legkisebb lépés a cél.


8. Koncentrálj arra amiben jó!

Nagyon sokszor elveszünk a mit kell még fejleszteni, mit érdemes tanulni (angol, informatika), kell a sport a gyereknek stb kötelező körökben. Közben már nem jut idő és energia a gyerek hobbijára, amiben több mint valószínű, hogy jó és akármilyen fura, vagy számunkra érdektelen is, ebből nyerheti a legtöbb önbizalmat és idővel kisebb-nagyobb módosításokkal még karrier is lehet belőle. Ne becsüljük le azt a hobbit és engedjünk teret neki. A rajzait tegyük ki a falra, a faragványait, a bogárgyűjteményét a polcra.


9. Hagyd, hogy meghallja, ahogy jókat mondasz róla. A háta mögött

Igenis lehet néha kicsit dicsekedni a gyerek teljesítményéről másoknak. Nincs is annál jobb, mikor a gyerek hallja, hogy a szülei milyen büszkék rá. Ugyanígy figyelj oda, hogy mit panaszkodsz róla másoknak őelőtte (inkább semmit :))


10. Ne hasonlítgasd őket másokhoz

Ha engem kérdezel, főleg ne a testvéréhez. Nézd a nővéred milyen jó tanuló! Nem csak, hogy az önértékelést teszi tönkre, de garantált testvér-féltékenység is szül.

Lehet, hogy a szomszéd gyereke már most ír-olvas, és ennek tükrében a te gyermeked eredménye szinte semmi. De ha figyelmen kívül hagyod a mások eredményeit és kizárólag arra koncentrálsz, hogy a gyerek önmagához képest mit ért el, a te örömöd is hitelesebb, nagyobb lesz.


Töltsd le ingyenes önismereti, erősségeink munkalapunkat. És a hozzá való plakátot!

297 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page